Deze website gebruikt cookies, u kan meer info vinden in ons Privacybeleid.
 
Tel: 03 337 43 37    
Ma-Za 09:00-22:00      NL | FR

Tips voor creditnota's

Gepost door Bart Van der Donck op 28 maart 2023

Creditnota's zijn bedrijfsdocumenten die lijken op een factuur, maar die een bedrag vermelden dat de leverancier aan een klant verschuldigd is. Meestal compenseert een creditnota een eerdere factuur, zodat de totale schuld van de klant vermindert. In die zin kan u een creditnota zien als een 'factuur met een negatief bedrag'.

Een creditnota wordt vaak opgesteld als geleverde goederen worden teruggestuurd. De creditnota compenseert dan de oorspronkelijke factuur, zodat het totaal wordt aangepast, of soms terug op 0 uitkomt. De BTW wordt hierdoor gerecupereerd.

Net zoals bij een gewone factuur, moet een creditnota een aantal wettelijk verplichte elementen bevatten:

- Bedrijfsgegevens zoals bedrijfsnaam, adres, telefoon, ondernemingsnummer, email, enz.
- De kop moet 'Creditnota' zijn, zodat de klant dit snel en duidelijk opmerkt
- Uniek (serie)nummer van de creditnota
- Datum van de creditnota
- Betalingsvoorwaarden
- Naam, adres en eventueel ondernemingsnummer van de klant
- In de omschrijving moet u alles vermelden over de oorspronkelijke factuur(fout), en de reden voor het uitschrijven van de creditnota
- Vermeld duidelijk het aangepaste bedrag, eventuele eerdere (foutieve) prijzen, kortingen, een verkeerde producthoeveelheid, enz.
- Onderaan de creditnota plaatst u de totalen, BTW-schalen en (indien nodig) alle aparte artikelen met hun individuele prijzen

Het uitschrijven van een creditnota is niet zo moeilijk, u kunt hiervoor een sjabloon in Word of Excel gebruiken. Desgewenst kan u onderaan nog tekst toevoegen, bijvoorbeeld hoe het bedrag zal worden aangepast. Bij de eerstvolgende betaling kan een overschot bijvoorbeeld worden afgetrokken, of een tekort kan worden toegevoegd.

Enkele voorbeelden:
- Retour van goederen om diverse redenen (vb. schade, verkeerd aantal, garantie, het product voldoet niet aan de verwachtingen, ...)
- Verbetering van een fout op de oorspronkelijke factuur
- Korting bij een snelle betaling
- Een korting die alsnog wordt toegekend, als de factuur al verzonden is

In facturatieprogramma myKMO worden creditnota's een stuk eenvoudiger, sneller en efficiƫnter. U kan simpelweg een factuur aanmaken met een negatief bedrag, en het programma doet de rest. U kan in myKMO ook steeds factuurlijnen met positief en negatief bedrag door elkaar gebruiken (vb. korting, rechtzetting, e.d.).

 

 

 

Neem contact op

myKMO B.V.
Bart Van der Donck
Kapellebaan 55
2560 Nijlen
Ondernemingsnr.:
BE 0861.091.467.
©2003-2024
Privacy
  2003-2024 myKMO B.V. · BE0861.091.467.